Sportlovsaktivitet för hela familjen

6 februari, 2021 av Zebastian Almnor

Hej Nora!
Under sportlovet, Vecka 8, 2021 bjuder vi på Nora Scoutkår in alla vuxna och kommunens skolelever att gå för klimatet.

Vi anordnar en gratis tipspromenad på ett lite annorlunda sätt, därför att vi behöver styra upp evenemanget enligt covidanpassat polistillstånd. För att vidta åtgärder för att minska risker för smitta, sprider vi därför ut alla deltagare under en hel vecka.
Läs mer om hur du anmäler dig längre ner i texten.

Vinnarna kommer premieras med presentkort (Handla lokalt!) från Nora Köpmannaförening och det kommer finnas flera vinnare för både vuxenfrågorna och barnfrågorna.

Scouternas idé är att väcka intresset för klimatfrågor och temat kommer sig av att det enligt forskning vid Örebro Universitet visar sig att
väldigt många unga oroar sig mycket för klimathotet…

Bränder, torka, översvämningar, stormar, höjd medeltemperatur. De senaste årens många klimatlarm har fått många unga att må psykiskt dåligt. Klimatet har dessutom seglat upp på listan över vilken fråga unga tycker är absolut viktigast, visar en Sifo-undersökning från förra året.

Maria Ojala är docent i psykologi och hon har forskat i mer än tio år på hur barn, tonåringar och unga vuxna hanterar sin oro för klimatet.
”Barn pratar ju ofta med sina föräldrar, man kan prata om stress eller problem i skolan, men oron för klimatet pratar man inte om. Den håller man för sig själv”.

Svenska och internationella studier visar att många unga har en mörk framtidssyn.
De menar att föräldrar och lärare inte tar deras känslor på allvar och att de vuxna enbart pratar om de här frågorna ur ett katastrofperspektiv.
Den mörka framtidssynen verkar också hänga samman med
känslan av att inte kunna påverka.
Men de unga som gör något konkret för klimatet
har tilltro till vuxenvärlden och uppger att de känner att de blir lyssnade på och att de tillsammans kan prata om lösningar

Så vad kan vi på scouterna göra?
Vi vill göra oss redo! Vi vill öka kunskapen generellt i samhället!
För var och en. Vi vill hitta lösningar för att skapa oss ett mer hållbart liv och vi vill påverka andra att hänga på!

Den globala temperaturen har höjts och bidragit till fler och allvarligare stormar. Varje år drabbas miljontals människor och djur av att isarna smälter och havsnivån höjs. Klimatförändringarna kommer oss allt närmare. Därför handlar FNs klimat och hållbarhetsmål 13 https://www.globalamalen.se/om-globala-malen/mal-13-bekampa-klimatforandringarna/ om att bekämpa denna utveckling och vända den. Det ska vi göra genom att stärka vår förmåga att hantera och anpassa oss till de klimat-relaterade faror som vi inte längre kan undvika, från individen och lokalföreningen, till kommuner och länder, riksorganisationer och globala organisationer.

Vad kan vara bättre än att börja med dig själv!?
Även om klimatet kräver stora och modiga politiska beslut på nationell och internationell nivå, kräver det lika mycket vanliga människors mod genom stora och små vardagsbeslut.
Miljontals små handlingar har större påverkan än man kanske tror. Därför är det viktigt att börja med sig själv. Om du kan ändra dina vanor genom att t.ex. minska din energiförbrukning, använda mindre vatten, cykla, åka kollektivt eller äta mindre kött, så kommer människor i din omgivning att inspireras till att göra likadant.

Börja intressera dig för klimatfrågor -gå Scouternas tipspromenad
En värld -en framtid!

Arrangör: Nora Scoutkår bjuder nu in alla kommuninvånare att gå en tipspromenad runt Hagby. Vi bjuder in skolbarn och ungdomar samt vuxna. Alla och hela familjen är välkommen att gå en tipspromenad för klimatet.
Det kostar inget mer än din tid.
Temat är hållbarhet. Det finns frågor för skolbarn, unga och vuxna.
Även om alla blir vinnare på sitt vis, kommer någon ha flest rätta svar på tipspromenaden
och vi kommer kora tre vinnare i barnfrågorna och tre vinnare i vuxenfrågorna med presentkort från Nora Köpmannaförening.

I tipspromenaden kommer var och en få några enkla tips på hur manenkelt kan minska sin personliga klimatpåverkan och få några inledande tips på hur man kan bli mat- och konsumtionssmart❣️

En värld – en framtid

VAD? Nora Scoutkår bjuder in till en gratis Tipspromenad med såväl barn-, som vuxenfrågor. Vinnare belönas med presentkort från Nora Köpmannaförening.

VEM? Tipspromenaden är för skolbarn 8-12 år och/eller vuxna/ungdomar (från 13år)

NÄR? måndag 22 februari kl 10:00 t.o.m söndag 28 februari kl 15:00

VAR? Start och mål är parken framför Norvallas entré. Gå tipspromenaden längs grusvägen förbi Nora ishall, vidare via cykelbananrunt Hagbyområdet.

HUR? På grund av rådande smittläge måste aktiviteten ske enligt särskilt polistillstånd för covidanpassning. Högst 8 personer får samtidigt finnas längs banan och måste avlägsna sig från platsen innan nästa får börja. Start sker därför endast varje heltimme.

Föranmälan krävs genom att den dag man vill gå, skicka ett sms till:070-6003687 och ange för- och efternamn på sig själv eller på alla deltagare i en grupp på max 8 personer.

Invänta kvitto via sms som anger vilket klockslag du/ni får gå Tipspromenaden. Vid angiven tid, hämta tipstalong vid Starten Norvalla.
OBS, Ta med egen penna till tipspromenaden!

Det finns 12 barnfrågor + 12 vuxenfrågor.
När du/ ni kommit i mål, säkerställ att Tipstalongen är korrekt ifylld och ange om Barn -eller vuxenfrågor.
Fotografera med hjälp av din mobiltelefon så att hela Tipstalongen kommer med i bild (A4) och skicka fotot via sms till 070-6003687